U prodajnim i skladišnim objektima najčešća podjela komora je po njihovom temperatutnom režimu rada te se dijele na minusne i plusne rashladne komore. Komore imaju različitu primjenu, a samim tim i različite komponente i način montaže. Najčešći tipovi komora su:
- Minusne komore sa temperaturom od -18°C do -24°C, koje za osnovnu razliku od plusnih komora imaju pod i uvijek se rade sa većim debljinama termoizolacionih PIR ili PUR panela. Također uvijek imaju ugrađen grijač u štoku vrata.
- Plusne komore za delikates su najčešće komore, te su na temperaturnom režimu od +2°C do +8°C, nije im potreban pod, rade se od nešto tanjih termoizolacioniih panela, najčešće 6cm ili 8cm. Nemaju grijač vrata – štoka.
- Komore za svježe meso su uvijek na temperaturnom režimu M0 što znači da je njihova radna temperatura od 0°C do +2°C. Uvijek koriste mirni isparivač bez ventilatora i grijače za otapanje istog. Ne rijetko u svom unutrašnjem sasatavu imaju “glajz” za lakšu manipulaciju velikim komadima mesa, koji ima ulaznu rampu od samog prijema i proteže se često i do obrade.
- Komore za voće i povrće imaju nešto višu temperature a sve u zavisnosti od čuvanog proizvoda, a može ići i do 14°C. Često imaju kontrolisanu vlagu i sisteme za rošenje plodova.
- Komore za čuvanja ribe i morskih plodova najčešće se izrađuju od “prehrambenog” inox-a sa unutrašnje strane.
- komora za dubogo zamrzavanje je slična kao i minusna komora s tim što je njena temperature na oko -40°C.
Komore mogu biti različitih dimenzija i visina. Također mogu imati različite tipove vrata za različite potrebe kao što su: klizna, okretna, rolo… Komore sa svoje unutrašnje strane uvijek moraju imate sanitarne lajsne ili profile. Srednje i veće minusne komore bi trebale pored poda imati i grijače podova. Možemo ih graditi od specijalizovanih namjenskih panela za rashladne komore sa sistemom zaključavanja ili sa panelima koji se jednostavno uklapaju jedan u drugi. Za komore nudimo i skladišne police Super 123 koje su pogodne za korištenje u prehrambenoj idustriji.